url
Brons - Zilver - Goud - ?


Introductie:
Voor de productie van veel metalen gebruiksvoorwerpen is een eenvoudig productieproces een pré en wordt gebruik gemaakt van makkelijk te verwerken legeringen. Een veelvoorkomende legering is de groep van Zink Aluminium legeringen die relatief makkelijk te verwerken zijn, een subgroep daarvan zijn de zogenaamde ZAMAK legeringen die Zink, Aluminium, Magnesium en Koper bevatten in verschillende hoeveelheden. Vaak wordt het uiterlijk van deze materialen zodanig gemanipuleerd dat deze er uit zien alsof ze van brons, zilver of goud gemaakt zijn. In dit onderzoek gaan jullie een aantal van deze voorwerpen analyseren op metaalsamenstelling en gehalte. Aandachtspunt is tevens de eventuele aanwezigheid van Nikkel, omdat Nikkel bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken.

Onderzoeksdoel:
Bepaal met je groep de gehaltes van verschillende metalen in zogenaamde gietmetalen voorwerpen zoals knopen en ringen etc. Onderzoek tevens of het voorwerp nikkel bevat, in verband met mogelijke gevolgen voor nikkel allergie.
Kijk eerst met behulp van AAS (kwalitatief) welke metalen aanwezig zijn en bepaal dan in overleg met de assistent welke elementen jullie als groep kwantitatief gaan bepalen.

Gebruik de volgend technieken:
  • AAS (kwalitatief voor scan metalen)
  • AAS voor kwantitatieve bepaling elementen

Een globale planning ziet er als volgt uit:
DAG 1: monstervoorbewerking (oplossen metalen), info verzamelen over te verwachten concentraties, maken ijkreeksen (één per groep per element), pilotbepaling AAS ahv ijkreeks
DAG 2: bepalingen uitvoeren en uitwerken
DAG 3: uitwerken groepsresultaten en individueel verslag schrijven

Taakverdeling voorstel:
  • per duo eigen monster voorbereiden, dwz oplossen van metalen voorwerpen
  • tijdens oplossen achtergrond informatie verzamelen
  • vervolgens taken verdelen voor maken ijkreeksen AAS, ontwerpen van ijkreeksen
  • Taken verdelen voor de verschillende analyses
  • overleggen met assistent en support over planning metingen

Support assistentie:
Stephan:
Alle aspecten en technieken