1.         Doelstellingen van het practicum
Een groot deel van het eerste jaar zal je op het practicum doorbrengen. Veel van de onderwijsdoelstellingen staan per cursus in de digitale studiegids en zullen daarom in deze handleiding niet opnieuw genoemd worden. In het algemeen kan gezegd worden dat je tijdens het practicum (langzaam) ingewijd wordt in de dagelijkse praktijk van een onderzoeker. Afhankelijk van het onderwerp zullen dat goed gedefinieerde skills experimenten zijn, mini-onderzoekjes waarbij de vraagstelling bekend is, of onderzoek dat helemaal door jullie zelf opgezet en uitgevoerd moet worden.
 
De doelstellingen op een rij:
1.1.    Leren experimenteren
o   Vanaf voorschrift een experiment kunnen uitvoeren;
o   In staat zijn zelfstandig of in groepsverband een onderzoek of onderzoeksvraag te formuleren, (deel)werkplannen te maken en op deze basis experimenten uit te voeren;
o   Goed kunnen observeren bij zelf uitgevoerde experimenten;
o   Aangeven waar de verschillende onderdelen toe dienen en wat hun samenhang is;
o   Begrip krijgen voor de maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van het experimenteren te bevorderen;
o   Begrip krijgen voor de relatie tussen de nauwkeurigheid waarmee een experiment kan worden uitgevoerd en de nauwkeurigheid van het daaruit verkregen resultaat;
o   Kritisch zijn naar zelf behaalde resultaten of resultaten van groepsgenoten;
o   Behoorlijk formuleren van de resultaten, d.w.z. labjournaal bijhouden; mondeling rapporteren; schriftelijk rapporteren; werkoverleg.
Het is de bedoeling dat een aantal vaardigheden en technieken, die regelmatig in de experimentele chemie worden gebruikt, worden geleerd. Het gaat vooral om het leren omgaan met een representatieve keuze uit de gangbare laboratoriumapparatuur en het leren van handelingen en principes die uitgangspunten vormen voor verdere verdieping en uitbreiding in latere stadia van de studie. Het is niet de bedoeling alle mogelijke geavanceerde apparatuur en technieken te leren toepassen.
 
1.2.    Kennis maken met een breed scala van chemische onderwerpen
Het eerstejaars practicum bevat experimenten uit verschillende sub disciplines van de chemie, zoals Biochemie, Analytische-, (An)Organische, en Fysische chemie, en sluit zoveel mogelijk aan op de thema’s van de cursussen in de verschillende periodes. Dit betekent dat:
o   Het practicum illustraties of toepassingen geeft van thema's die al theoretisch behandeld zijn;
o   Het practicum ervaringen geeft waarop een theoretische behandeling kan voortbouwen;
o   Op het practicum ook wel leerstof aan de orde komt die niet in colleges behandeld wordt.
Waar mogelijk hebben studenten keuze uit gelijkwaardige alternatieve versies van experimenten.
 
1.3.    Bijdragen aan een eerste beeldvorming van de mogelijke toepassing van chemie in de maatschappij
De maatschappelijke belangen en toepassingen van de op het practicum gemaakte stoffen/materialen en behandelde technieken worden waar mogelijk aangegeven of nagegaan. Op deze manier kan het belang van chemisch onderzoek voor het leveren van een bijdrage aan de analyse en de oplossing van maatschappelijke probleemstellingen concreter worden gemaakt.